Forsøk på å kjøpe ting som varer…

Vi prøver i familien å kjøpe ting som varer. Altså en vinn-vinn-situasjon for oss og naturen.

Vi prøver i familien å kjøpe ting som varer. Vi kan ikke fortsette med å basere vårt personlige behov for klær og utstyr på at vi skal kjøpe nytt en eller flere ganger i året. Vår økonomi kan det sikkert. Vi lever jo tross alt et et samfunn hvor fortjenesten for arbeid og skatten til samfunnet er rettet inn mot å ha mest mulig penger til forbruk og bolig. Grunnen er selvfølgelig at vi må endre våre liv vekk fra forbrukssamfunnet til et samfunn hvor vi har en sirkulær økonomi.

Det vil si at når vi må bytte ut noe, så må de tingene vi kasserer være mulig å demontere slik at råvarene kan brukes på nytt. Det viktigste dog, er at det vi kjøper skal vare. Det skal være unødvendig å kjøpe nytt hvert år.

Vå nye kullstålstraktørpanne.

Dessverre så har vi hatt problem med å finne en steikepanne som varer. Da vi flyttet til vår nåværende leilighet kjøpte vi oss en relativ dyr steikepanne med hva vi trodde var et skikkelig belegg, men det tok omtrent bare et år før dette belegget hadde mistet de egenskapene produsenten lovte. Det var ikke det at vi ikke fulgte rådene om å ikke bruke boostfunksjonen på platetoppen eller ikke bruke skarpe gjenstander i pannen. Det var nok bare det at i vårt samfunn er økonomien, og jobbene til veldig mange, basert på at vi stadig kjøper nytt. For det er mye mer lønnsomt for panneprodusenten at vi kjøper ny enn at pannen skal vare. Det skal si at pannen aldri klarte å lage en skikkelig steikeoverflate maten vi laget.

Så vi gikk videre til en keramisk steikepanne. Denne klarte å skape den steikeoverflaten vi vil ha fra en steikepanne. Det hadde også et bedre belegg enn den fra årene før. Det som vi ikke ble advart om, men som begynte å bli klart etter et år, var at der bygget seg opp proteiner på overflaten. I begynnelsen kunne hardt vaskearbeid kompensere, men etter en stund var det klart at om jeg skulle kunne bevare det keramiske belegget, så kunne jeg ikke fortsette med det i den graden som var nødvendig. Den er heldigvis god nok til at den ikke har gått i bosset, eller retur som den med det teflonbaserte belegget gikk, men heller ned i kjelleren til et behov oppstår.

Steikepannen i rustfritt stål. God om man er klar over begrensningene, som er blant annet speilegg.

Neste ut er en steikepanne i rustfritt stål. Denne har i utgangspunktet ikke så gode egenskaper for belegget som teflon og keramisk, men den tåler så mye mer, og den steiker så mye bedre. Om man så først gjør innsatsen for at den skal vare, så varer den mye lenger enn de andre forsøkene våre. For denne innsatsen bygger opp og vedlikeholder overflaten i steikepannen. Så i motsetning til teflon- og keramisksoverflate, så vil ikke overflaten i rustfritt stål bli gradvis dårligere så lenger man gjør en innsats Så nå har vi altså funnet noe litt mer holdbart.

Den gamle støpejernstraveren fra IKEA. Den beste steikepannen for speilegg i huset.

Vi har dog gjort noen oppdagelser, nemlig at det er ikke mulig å ha en steikepanne som passer til alt. Enkelte proteiner fester seg lett til glatte overflater som teflon, keramikk eller rustfritt stål. Det vanligste hos oss er egg, og spesielt egg i formen speilegg. Her har vår gamle traver, støpejernspannen, best. Denne har også egenskapen at den blir bedre med godt vedlikehold. Og prisen er ofte mindre enn ved de steikepannene som har avanserte belegg.

Så hvorfor har jeg da bilde av en traktørpanne i kullstål på toppen? Jo, når man har en flat platetopp som de fleste av oss i Norge har, for få har en gassplatetopp, så er det dumt å ha en wokpanne. For man kan ikke utnytte det som er poenget med en wokpanne, nemlig muligheten til å få steikeoverflate også på sidene av steikepannen. Rett og slett fordi varmeeffekten kommer kun fra kontaktflaten mellom platetoppen og steikeredskapet. Så da er en traktørpanne like bra til å wokke i. De pleier enda til å være bedre fordi de ofte er tykkere og leder varme bedre enn en typisk wokpanne. De er også nyttig til flere ting enn bare wok.

Så hvorfor endte vi opp med enda et nytt materiale? Rett og slett fordi vi frem til nå har vært skremt av at kullstål krever mer arbeid, men erfaringene våre er at de løsningene som ikke krever arbeid, de er ikke holdbar. Kullstålpanner er den løsningen som kokker og restauranter bruker fordi når de er behandlet riktig, så varer de en evighet, og brukes de riktig, så gir de bedre resultater. En annen fordel, for oss og restaurantene er at kullstålspanner er billigere enn dyre beleggspanner. Både fordi det er gammel teknologi som ikke trengs betales for, og siden de varer så lenge, så trenger de ikke byttes ut hvert år.

Altså en vinn-vinn-situasjon for oss og naturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.